Uncategorized @hy

ՔՈՒՆՋՈՒԹԻ ՍԵՐՄԵՐ

Որոշ աղբյուրների համաձայն, հին բաբելոնացիները թխում էին քունջութի տորթեր և դրա հիման վրա գինիներ պատրաստում, այլ աղբյուրներից հայտնի է, որ եգիպտացիները ակտիվորեն օգտագործում էին քնջութի սերմերը բժշկության ոլորտում: Հին Արևելքում քնջութին վերագրում էին կախարդական հատկություններ և այն համարում էին հավերժական կյանքի աղբյուր:

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ


100 գ արտադրանքը պարունակում է.

Կալորիաներ – 565 կկալ
Սպիտակուցներ – 19,4 գ
Ճարպեր – 48,7
Ածխաջրեր – 12.2
Քնջութը հարուստ է
Կալիում (497 մգ)
Կալցիում (1474 մգ)
Մագնեզիում (540 մգ)
Նատրիում (75 մգ)
Ֆոսֆոր (720 մգ.)
Երկաթ (16 մգ)

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ


1.Այս մթերքի մեջ պարունակվող ճարպաթթուները բնական մազերի աճի խթանիչ են: Նրանք ոչ միայն սնուցում են գլխամաշկը, այլև օգնում են ամրացնել ֆոլիկուլները։ Մազաթափությամբ տառապող մարդկանց խորհուրդ է տրվում օգտագործել քնջութի յուղ։ Այս միջոցը օգնում է պահպանել մազերի բնական գույնը՝ դրանով իսկ կանխելով վաղաժամ սպիտակելը։

2.Քաղցկեղի կանխարգելում. Սերմերը պարունակում են մեծ քանակությամբ հանքանյութեր։ Դրանցից մեկը մագնեզիումն է, որը հայտնի է իր հակաքաղցկեղային հատկությամբ։

3.Արյան շաքարի մակարդակի նվազում: Հացահատիկները հարուստ են մագնեզիումով, որն օգնում է մարմնին վերահսկել գլյուկոզայի մակարդակը։ Հետևաբար, այս մթերքը հաստատված է և նույնիսկ խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաքարախտով հիվանդ մարդկանց համար:

4.Սրտի հիվանդության կանխարգելում. Քնջութն ունի հակաաթերոգեն հատկություն, ուստի այն շատ օգտակար է սրտի հիվանդությունների դեպքում։ Բացի այդ, սերմերը պարունակում են օլեինաթթու, որն օգնում է վերահսկել խոլեստերինի մակարդակը: Ուստի սերմերի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է ինսուլտի հավանականությունը։

5.Անեմիայի բուժում. Քնջութի սերմերը հարուստ են երկաթով։ Ուստի քնջութը բնական միջոց է անեմիայի դեմ։

6.Հանդիսանում է դեղորայք շնչառական հիվանդությունների համար. Սերմերում մագնեզիումի առկայության շնորհիվ քունջութի սերմերը կարող են շնչառական խնդիրների դեմ դեղամիջոց լինել։ Սերմերը խորհուրդ է տրվում ասթմայով տառապող մարդկանց, քանի որ այն կօգնի մեղմել նման հիվանդությունների ախտանիշները։

7.Մարսողական աջակցություն. Սերմերը կարևոր դեր են խաղում մարսողական համակարգի բնականոն աշխատանքի պահպանման գործում: Լինելով մանրաթելի լավ աղբյուր՝ սերմերը օգնում են հաստ աղիքին՝ կատարել իր աշխատանքը և պահպանել աղիների աշխատանքը սահուն:

8.Ոսկորների առողջության երաշխիք. Քունջութը պարունակում է զգալի քանակությամբ ցինկ։ Այս հանքանյութը աջակցում է ոսկորների առողջությանը և կանխում օստեոպորոզը: Աջակցություն բերանի խոռոչի առողջությանը:

Leave a Reply