Թութը պտղատու ծառ է թթի ընտանիքից։ Այս բույսը երբեմն անվանում են նաև թթի կամ պարզապես թթի ծառ։ Նրա օգտակար հատկությունները մարդկությանը հայտնի են ավելի քան մեկ հազարամյակ, և այսօր թութն օգտագործվում է ինչպես ավանդական, այնպես էլ ժողովրդական բժշկության, ինչպես նաև խոհարարության մեջ։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Թութը ամենաթանկ հատապտուղն է։ Այն պարունակում է վիտամիններ, ինչպիսիք են B1, B2, C, PP, ինչպես նաև բնական շաքարներ, երկաթ և կալիում: Հասած հատապտուղները հարուստ են ռեսվերատրոլով, որը բույսերի հզոր հակաօքսիդիչ է:
Ինչպես ցանկացած այլ հատապտուղ, թութն ունի բավականին ցածր կալորիականություն՝ մոտ 52 կկալ 100 գ-ի համար, որոնցից 13,6 գ ածխաջրեր են, իսկ 0,7 գ՝ սպիտակուցներ, թութը ճարպ չի պարունակում: Իր ցածր կալորիականության պատճառով թութը կարող է սպառվել այն մարդկանց կողմից, ովքեր հոգ են տանում իրենց կազմվածքի մասին։
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Սպիտակ թութն ապահովում է տեսողության խանգարման կանխարգելում (վիտամին A-ի մեծ քանակության շնորհիվ), տրամադրության բարելավում:
2.Այն բարենպաստ ազդեցություն ունի սրտի և արյան շրջանառության համակարգի վրա (թութը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում): Ոսկրային հյուսվածքի, մազերի, եղունգների և ատամների ամրացում (թութը պարունակում է կալցիում):
3.Ապահովում է ուղեղի կայուն գործունեությունը, օգնում է հաղթահարել լուրջ հոգեկան սթրեսը, բարձրացնում է իմունիտետը, աջակցում է նյարդային համակարգին, օգնում է պայքարել սթրեսի դեմ։
4. Բարելավում է արտաքին տեսքը և երիտասարդացնում օրգանիզմը։ Վերացնում է այտուցը։ Բարձրացնում է կնոջ տրամադրությունը և ակտիվությունը։
5. Ածխաջրերի բավարար քանակությունը մեծացնում է ֆիզիկական ակտիվությունն ու տոկունությունը։ Սպիտակուցը մկանների շինանյութն է: Վիտամին B1-ի շնորհիվ տղամարդու համար ավելի հեշտ է հաղթահարել հոգնածությունը ծանր աշխատանքից հետո և հանգստանալ։