Uncategorized @hy

ՍՄԲՈՒԿ

Սմբուկը լայնորեն օգտագործվում է խոհարարության մեջ։ Շոգեխաշում են, տապակում, լցոնում, դրանցից խավիար և չիպսեր են պատրաստում ու մարինացնում։ Բացի գերազանց համից, պտուղը շատ օգտակար է։ Գրեթե միշտ օգտագործվում է դիետիկ մենյուներում, նորմալացնում է նյութափոխանակությունն ու մարսողությունը, ցուցված է անոթային համակարգի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց և նույնիսկ օգնում է թողնել ծխելը, ընդ որում՝ հարմարավետ կերպով։

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ


Սմբուկը չափազանց առողջարար բանջարեղեն է, որը պարունակում է B խմբի վիտամիններ, օրգանիզմին անհրաժեշտ մակրո և միկրոէլեմենտներ։ Նիկոտինի ծանրակշիռ պարունակությունը կօգնի մարդկանց, ովքեր փորձում են թողնել ծխելը: Շատ ցածր կալորիականությունը, ինչպես նաև մարսողական համակարգի համար արտադրանքի հեշտությունը, սմբուկը խորհուրդ է տալիս օգտագործել ցանկացած, նույնիսկ ամենակոշտ դիետաների հետ: 100 գ բանջարեղենը պարունակում է.

ընդամենը 24 կկալ, որը կազմում է օրական առաջարկվող մակարդակի մոտ 1%-ը;
ածխաջրեր – 4,5 գ
ճարպեր – 0,1 գ
սպիտակուցներ – 1,2 գ
օրգանական թթուներ – 0,2 գ
մոխիր – 0,5 գ
ջուր – 91 գ
մանրաթել – 2,5 գ
Պտուղը հագեցած է վիտամիններով, մակրո և միկրոտարրերով։ Ի դեպ, նյութերի մեծ մասը, բացառությամբ ասկորբինաթթվի, դանդաղորեն քայքայվում է ջերմային մշակման ժամանակ։ Սմբուկը նույնիսկ երկար շոգեխաշելու դեպքում շատ քիչ սննդանյութեր է կորցնում։ Ընդհանուր առմամբ, թարմ մրգերը 100 գ-ում պարունակում են.

վիտամին PP – 0,8 մգ
պիրիդոքսին B6 – 0,15 մգ
վիտամին B5 – 0,28 մգ
ֆիլոկինոն K – 3,5 մկգ
ասկորբինաթթու – 5 մգ
ֆոլաթթու B9 – 18,5 մգ
կալիում – 238 մգ
սիլիցիում – 29 մգ
ֆոսֆոր – 34 մգ
պղինձ – 135 մկգ
մոլիբդեն – 10 մկգ
մանգան – 210 մկգ
կոբալտ – 1 մկգ

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ


1.Վիտամիններով և հանքանյութերով հագեցած մրգերը ներառված են գրեթե յուրաքանչյուր սննդակարգում։ Դրանք հագեցնում են օրգանիզմը օգտակար նյութերով, հագեցնում են քաղցը, հեշտությամբ մարսվում են և միևնույն ժամանակ գործնականում կալորիաներ չեն պարունակում։

2.Նասունինի առկայությունը պտղի մաշկի մեջ բարենպաստ ազդեցություն է ունենում բջիջների աշխատանքի վրա, այն հատկապես օգտակար է ուղեղի համար։ Այժմ մեծ ուսումնասիրություններ են կատարվում՝ նվազեցնելու Ալցհեյմերի դրսևորումները՝ օրգանիզմում նասունինի կանոնավոր ընդունմամբ։

3.Հանքանյութերի և վիտամինների համալիրն ամրացնում է արյունատար անոթները, և ցածր խտության լիպոպրոտեինների (կամ վատ խոլեստերինի) քանակի աննշան նվազում է նկատվել նաև սննդի մեջ սմբուկի համակարգված օգտագործման դեպքում։

4.Բջջանյութով հարուստ թեթև սնունդը խթանում է աղիների ճիշտ աշխատանքը, նորմալացնում մարսողությունը։ Քլորոգենաթթուն և պոլիֆենոլները լավ արդյունքներ են ցույց տալիս՝ դանդաղեցնելով ազատ ռադիկալների տարածումը մարմնում։

5.Խորհուրդ է տրվում սննդակարգում ներառել շոգեխաշած կամ խաշած սմբուկ։ Նրանք խթանում են նյութափոխանակության գործընթացները մարմնում, բարելավում են աղիների աշխատանքը: Պտուղը հատկապես օգտակար է խիստ դիետաների ժամանակ, այն ոչ մի կերպ չի ազդի կազմվածքի վրա, սակայն կվերացնի անեմիա ձեռք բերելու վտանգը և նույնիսկ կազատի քրոնիկական հոգնածության համախտանիշը։

Leave a Reply