Uncategorized @hy

Չեդդեր պանիր

Անգլիական պանիրն այսօր արտադրվում է ոչ միայն Մեծ Բրիտանիայում, այլև աշխարհի շատ երկրներում, այդ թվում՝ Ռուսաստանում, Ավստրալիայում, Կանադայում, ԱՄՆ-ում։ Պանիրը պատկանում է բարձր կալորիականությամբ ճարպային սորտերին, այն հարմար չէ դիետիկ սննդի համար։

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ


Չեդդերը հարուստ է էական և ոչ էական ամինաթթուներով, կոբալամինով, A, PP վիտամիններով, ռիբոֆլավինով։ Պանրի բաղադրությունը զգալի քանակությամբ ներառում է չհագեցած ճարպաթթուներ Օմեգա-3, 6, կալցիում, ֆոսֆոր, սելեն, ցինկ:

Վիտամինների, հանքանյութերի պարունակությունը 100 գ չեդդերում.

Վիտամիններ.

Կոբալամին – 0.001 մգ
A – 0.3 մգ
PP – 6.1 մգ
Ռիբոֆլավին – 0.4 մգ
Կալցիֆերոլ – 0,001 մգ
Պիրիդոքսին – 0.15 մգ
Պանտոտենաթթու – 0,3 մգ
Տոկոֆերոլ – 06 մգ
Ֆոլաթթուներ – 0,02 մգ
Բիոտին – 0,002 մգ
Թիամին – 0,05 մգ
Բետա կարոտին – 0,02 մգ
K – 0,002 մգ
Հետք տարրեր:

Սելեն – 0,03 մգ
Ցինկ – 4,5 մգ
Պղինձ – 0,09 մգ
Երկաթ – 1 մգ
Մանգան – 0,1 մգ

Կալցիում – 1000 մգ
Ֆոսֆոր – 545 մգ
Նատրիում – 850 մգ
Քլոր – 1310 մգ
Ծծումբ – 235 մգ
Մագնեզիում – 54 մգ
Կալիում – 116 մգ
Էներգետիկ արժեքը՝ 380 կկալ։

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ


1.Չեդդեր պանիրը հարսացնում է հանքանյութերով ոսկորները, ատամի էմալը, կանխում է երեխաների ռախիտը, օստեոպորոզը։ Աջակցում է մկանների կծկումներին, վերարտադրողական ֆունկցիաներին, լորձաթաղանթի, մաշկի և ստամոքս-աղիքային համակարգի առողջությանը:

2.Բարձրացնում է գունային զգայունությունը, մթնշաղի հարմարվողականությունը, տեսողական սրությունը:Մասնակցում է արյունաստեղծմանը, էներգետիկ նյութափոխանակությանը, ռեդոքսային ռեակցիաներին։ Նվազեցնում է սրտի հիվանդության վտանգը։

3.Նորմալացնում է քունը, բարձրացնում է տոկունությունը, կատարումը,խթանում է աղաթթվի արտադրությունը, բարելավում է մարսողությունը, կանխում է անեմիան, լեյկոպենիան, անորեքսիան։

4.Պանրի բաղադրության մեջ պարունակվող սելենը հակաօքսիդանտ և իմունոմոդուլատոր է, որը բարելավում է վահանաձև գեղձի և ուղեղի աշխատանքը: Պաշտպանում է բջիջները վնասվածքներից, նվազեցնում անոթային և սրտամկանի հիվանդությունների վտանգը։

Leave a Reply