Uncategorized @hy

ՄԱՂԱԴԱՆՈՍԻ ՀՅՈՒԹ

Միջերկրական ծովի բերրի հողերը ժամանակին հիանալի նվեր մատուցեցին Երկրի բոլոր բնակիչներին: Հենց այստեղ ՝ արևելյան շրջաններում, մաղադանոսը առատորեն աճեց, այնուամենայնիվ, վայրի բնության մեջ: Բայց մարդիկ գնահատեցին բույսը որպես հիանալի համեմունք և սկսեցին այն օգտագործել տարբեր ուտեստների համը բարելավելու համար: Այնուհետև դեղագործները սովորեցին, թե ինչպես պատրաստել մաղադանոսից պատրաստուկներ և բուժիչ թեյեր: Այժմ անհնար է պատկերացնել որևէ բանջարանոց կամ պարտեզի հողամաս, առանց դրա վրա աճող այս անուշահոտ կանաչ խոտը:

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ

Այգու մաղադանոսը (կամ դրա այլ բազմազանությունը `գանգուր) հարուստ է իր օգտակար նյութերով, ուստի այն ունի հզոր բուժիչ հատկություններ, չնայած պարունակում է մինչև 85 տոկոս ջուր: Մսոտ սպիտակ արմատում և զմրուխտե տերևներում հայտնաբերվում են հետևյալ բաղադրիչները.
1․Եթերային յուղեր. Նրանց հիմնական բաղադրիչներն են `ապիոլը և միրիստիցինը, և դրանք դասվում են արդյունավետ ախտահանիչների, խորխաբեր միջոցների և միզամուղների շարքում: Հետազոտողները հավաստիացնում են, որ հենց եթերայուղերի առկայությունն է ուժեղացնում մազանոթները և նպաստում մարդու մեզի մեջ այնպիսի կոնցենտրացիաների ստեղծմանը, որոնք բավարար են մակերիկամների և վահանաձեւ գեղձի վարակների դեպքում հակաբիոտիկ ազդեցություն ապահովելու համար:
2․Գլիկոզիդ ապին: Այս նյութը հիմնականում հայտնաբերված է մաղադանոսում և նեխուրում: Նրա շնորհիվ մարմնում բարդ քիմիական ռեակցիաներ են առաջանում, ներբջջային շնչառական պրոցեսներ են իրականացվում:
3․Ֆիտոնսիդներ Գիտնականները բույսերի մեջ հայտնաբերել են այս եզակի նյութերը, ուսումնասիրել դրանք և զարմացել, թե որքանով են դրանք ունակ ոչնչացնելու մանրէները, անգամ հիվանդություններ առաջացնողները: Ահա թե ինչու բույսերը ունակ են դիմակայել վարակներին: Մաղադանոսը մեծ քանակությամբ այդ նյութեր է պարունակում, այդ իսկ պատճառով այս բույսն այդքան թանկ է: Ֆիտոնսիդային ակտիվությունը մեծացնում է մարդու պաշտպանությունը, օգնում է անգինայի և թոքերի և բրոնխների բարդ հիվանդությունների բուժմանը: Քրոնիկ կոլիտով, թարախակույտերի տարածումը ամբողջ մարմնում, աղիքային խանգարումները, ֆիտոնցիդները կօգնեն հաղթահարել այդ հիվանդությունները, ինչպես նաև մաղադանոսի հյութում պարունակվող այլ նյութեր:
4․Կալիում Դա ներբջջային հիմնական տարրն է: Դա կարևոր է մարդու մարմնի համար, քանի որ այն նպաստում է հեղուկի վերացմանը, օգնում է մկանների կծկումներ առաջացնելուն և այն նաև անմիջական մասնակից է այն գործընթացների, որոնք ապահովում են նյարդային ազդակների անցկացումը: Այն օգնում է գլյուկոզան վերածել գլիկոգենի, կարգավորում սրտի ռիթմերը, շտկում արյան և հյուսվածքների հեղուկի ալկալային հավասարակշռությունը:
5․Կալցիում Այս հանքանյութը նորմալացնում է մարսողական տրակտի pH– ն ՝ ավելացնելով ստամոքսում և ենթաստամոքսային գեղձում հայտնաբերված ֆերմենտների ակտիվությունը:
6․Երկաթ Այն մաս է կազմում բազմաթիվ ֆերմենտների, որոնք կատալիզատորներ են օքսիդիչ և նվազեցման գործընթացների համար. Դա հեմոգլոբինի և միոգլոբինի հիմնական մասն է: Բավարար քանակությամբ երկաթի առկայության պատճառով մարմինը ավելի լավ է մատակարարվում թթվածնով, բջիջների թաղանթները կայունանում են, կա մազանոթների փոքր թափանցելիություն և վերականգնվում է կոլագեն:
7․Ֆոսֆոր Առանց այս տարրի անհնար է մարդու մարմնում էներգետիկ նյութափոխանակությունը, ինչպես նաև նյութափոխանակության ռեակցիաների մեծ մասը: Բացի այդ, ֆոսֆորը ոսկրային հյուսվածքի հիմնական բաղադրիչներից մեկն է և դրական ազդեցություն ունի լիբիդոյի վրա: Գիտնականները պարզել են, որ ֆոսֆորը օգնում է ավելի լավ կլանել վիտամինները:
8․Կարոտին: Չնայած դրա արդյունավետությունն ավելի ցածր է, քան վիտամին A- ն, այն նպաստում է շատ օրգանների բջիջների բնականոն գործունեությանը: Առաջին հերթին դա մաշկի, վերին շնչուղիների և ստամոքս-աղիքային տրակտի լորձաթաղանթների ամբողջական էպիթելն է: Պրովիտամին A- ն կանխում է կոնյունկոտիտիտը և չոր մաշկը, դադարեցնում է գիշերային կուրության զարգացումը և մեծացնում է մարմնի դիմադրությունը տարբեր վարակների նկատմամբ, նվազեցնում է հիվանդությունների, ներառյալ քաղցկեղի ռիսկը `կապված շրջակա միջավայրի իրավիճակի բացասական ազդեցության հետ:
9․Ֆոլաթթու. Այն մասնակցում է կարմիր արյան բջիջների առաջացմանը, նուկլեինաթթուների արտադրությանը: Այն համարվում է ուղեղի սնունդ, իսկ մարմնում դրա առկայությունը հատկապես անհրաժեշտ է անհանգստության կամ դեպրեսիայի ժամանակաշրջանում:
10․Քլորոֆիլ Իզուր չէ, որ այս բույսի գունանյութը կոչվում է բնական ախտահանիչ, քանի որ այն կարող է նվազեցնել մարմնից բխող տհաճ հոտը և նվազեցնել օքսիդացման քաղցկեղածին ազդեցությունը:
11․Վիտամին C. Գիտնականներն ապացուցել են, որ հենց այս վիտամինը ամենահզոր հակաօքսիդիչն է: Ասկորբինաթթուն ունակ է կապել ազատ ռադիկալները և դադարում է վնասել հյուսվածքը: Բացի այդ, վիտամին C- ն կարող է բարձրացնել հակաօքսիդանտների ակտիվությունը, ինչպիսիք են սելենը և վիտամին E- ն, մինչդեռ տոկոֆերոլը (վիտամին E- ի մեկ այլ անուն) վերականգնվում է շատ ավելի արագ, եթե առկա է վիտամին C: Ասկորբինաթթուն կարգավորում է արյան մակարդումը և ածխաջրերի նյութափոխանակությունը, վերահսկում է լիպիդների մակարդակը արյան մեջ, կազմում է ոսկոր և շարակցական հյուսվածք:Այս վիտամինը խթանող ազդեցություն է թողնում իմունային համակարգի վրա, օգնում է ինտերֆերոնի արտադրությանը, որը կանխում է վիրուսների զարգացումը մարդու մարմնում:
12․Բ խմբի վիտամիններ. Թիամինը առաջացնում է հիդրոքլորային թթու, մասնակցում է բջիջների և ածխաջրերի նյութափոխանակության ձևավորմանը, էներգիա է հաղորդում մարդուն, մեծացնում սովորելու ունակությունը: Ցիանոկոբալամինը բարելավում է մարսողությունը, սինթեզում է սպիտակուցները: Դրա ամենակարևոր դերը նշվում է բջիջների ձևավորման և դիմադրության մեջ արտաքին միջավայրի բացասական ազդեցության նկատմամբ:
13․Վիտամին PP: Վիտամինի անհրաժեշտությունն այն է, որ այն օգնում է սպիտակուցներ կլանել բուսական սննդից: Սա հատկապես կարևոր է այն մարդկանց համար, ովքեր լիովին բացառել են միսը իրենց սննդակարգից կամ պահպանում են ծոմ պահելը: Նիացինը նաև նորմալացնում է ստամոքսային սեկրեցիան և ուժեղացնում է ստամոքսային շարժունակությունը ՝ արագացնելով դրանից սննդային զանգվածների հեռացումը: Այն մասնակցում է ածխաջրերի նյութափոխանակությանը, նպաստում է արյունաստեղծմանը: Այս վիտամինի պակասը անմիջապես զգացվում է. Զարգանում է դերմատիտը, խանգարվում են աղեստամոքսային տրակտի գործառույթները, մարդու մոտ նկատվում է ախորժակի անկում, ստամոքսի անհանգստություն, սրտխառնոց և լուծ:
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ 

1․Այն շոշափելի օգուտներ է բերում մարսողական համակարգին ՝ խթանելով մարսողական տարրերի ակտիվ գործունեությունը և բարելավելով աղիների շարժունակությունը: Հետեւաբար, ախորժակի և մարսողության խանգարման, ցածր թթվայնությամբ գաստրիտի բացակայության դեպքում բժիշկները խորհուրդ են տալիս օգտագործել մաղադանոսի հյութ:

2․Նման հյութի միզամուղ ազդեցությունը հատկապես կարևոր է նրանց համար, ովքեր ունեն կայուն այտուցներ կամ հետազոտության ընթացքում հայտնաբերվել են մեզի մեջ սպիտակուցներ, ինչպես նաև միզուղիների աշխատանքի աննորմալություններ: Մաղադանոսի ըմպելիքը հեռացնում է ավելցուկային հեղուկը ՝ միաժամանակ հեռացնելով բորբոքումը և սպանելով պաթոգեն միկրոբները: Ավելին, մաղադանոսի ազդեցությունն այս դեպքում անգնահատելի է. Այն թույլ չի տալիս հեղուկի հետ միասին մարմնից հանել արժեքավոր հետքի տարրեր, հետևաբար դրանց համակենտրոնացումը մնում է նույնը, հավասարակշռությունը չի խախտվում: Նույնիսկ բուժման նման մեթոդներ են օգտագործվում, բայց միայն բժշկի վերահսկողության ներքո: Հյութի որոշակի դեղաչափը, ըստ մշակված սխեմայի, ի վիճակի է լուծարել քարերը կամ ավազը երիկամներում, միզուղիների կամ լեղապարկի մեջ:

3․Եթե ​​թուլություն և դյուրագրգռություն է առաջանում, անքնությունն ու վատ տրամադրությունը տանջվում են, և սրտում ցավոտ ցավ է հայտնվում, ապա այդ տհաճ ախտանիշները կարող են կապված լինել այն բանի հետ, որ մարմինը չունի մագնեզիում և երկաթ: Այդ ժամանակ մաղադանոսի հյութը կդառնա իսկական դեղամիջոց: Այն պատրաստելու համար ձեզ հարկավոր է մեկ ճաշի գդալ թարմ հյութ, խնձոր և նեխուր, որոնք մանրացված են բլենդերի մեջ:

4․Շաքարային դիաբետով հիվանդների համար մաղադանոսի հյութը օգտակար է նրանով, որ այն ունի շաքարի նվազեցման ազդեցություն: Հյութը նաև օգնում է նրանց, ովքեր տառապում են թույլ տեսողությունից կամ ստիպված են երկար ժամանակ լարել իրենց աչքերը: Այս դեպքում ավելի լավ է մաղադանոսին ավելացնել գազար և նեխուրի հյութ և այն ընդունել օրը մի քանի անգամ ուտելուց առաջ:

5․Հյութը նաև օգնում է նրանց, ովքեր տառապում են թույլ տեսողությունից կամ ստիպված են երկար ժամանակ լարել իրենց աչքերը: Այս դեպքում ավելի լավ է մաղադանոսին ավելացնել գազար և նեխուրի հյութ և այն ընդունել օրը մի քանի անգամ ուտելուց առաջ: Մաղադանոսի հյութն օգնում է վաղ ճաղատության դեմ ՝ պայմանավորված C, B1, B2 վիտամիններով և ֆոլաթթվով:

6․Հինավուրց ժամանակներից մաղադանոսը ճանաչվել է որպես բույս, որը մեծացնում է լիբիդոն ինչպես տղամարդկանց, այնպես էլ կանանց մոտ: Հյութն օգտագործվում է միջատների տարբեր խայթոցների ու այտուցների համար: Այն արագորեն ազատում է քորն ու կարմրությունը, թեթեւացնում է ցավը: Մաղադանոսից ստացված հյութը ամրացնում է իմունային համակարգը և վերականգնում ուժը վիրահատությունից հետո:

7․Դուք կարող եք այն օգտագործել խանգարված դաշտանային ցիկլը նորմալացնելու համար: Բայց ամենամեծ ազդեցությունը կստեղծի այս հյութին ավելացված ճակնդեղը: Այնուամենայնիվ, պետք է հիշել, որ օրական 50 մլ-ից ավելի հարբած դոզան կարող է վնասակար լինել, քանի որ նման կոկտեյլը ուժեղ է և ունի մեծ կենսաբանական ակտիվություն: Մաղադանոսը կարող է օգնել նաեւ թեթեւացնել ցավը դաշտանի ընթացքում: Դուք կարող եք բուժում սկսել մենստրուացիոն- ի սկիզբից մի քանի օր առաջ, իսկ ընթացքն ավարտել այն օրը: Հյութը բարելավում է կանանց վիճակը բարդ դաշտանադադարում:

8․Պրոստատիտի նման հիվանդությունը շատ դժվարություններ է առաջացնում և բերում է անընդհատ անհարմարության: Բայց մաղադանոսի հյութը դրականորեն է ազդում շագանակագեղձի ցավերի վրա ՝ թեթեւացնելով ախտանիշները: Մաղադանոսը հաճախ կանխում է հիվանդության առաջացումը: Ավելի արդյունավետ ազդեցության համար մաղադանոսի հյութին ավելացրեք 70 մլ ճակնդեղի հյութ (30 մլ): Մաղադանոսի հյութն օգնում է իմպոտենցիային: Դա պայմանավորված է նրանով, որ գործարանը պարունակում է ապիգենին: Արական մարմնում հայտնվելուց հետո այն սկսում է զսպել էստրոգենի արտադրությունը, որը դասվում է կանանց հորմոնների շարքում, բայց միևնույն ժամանակ մեծացնում է տեստոստերոնի արտադրությունը:

9․Հղիության ընթացքում այս հյութը խստիվ արգելվում է, քանի որ նույնիսկ փոքր դոզան ընդունելուց հետո սկսվում է արգանդի հարթ մկանների խթանումը, ինչը կարող է հանգեցնել վաղաժամ ծննդաբերության:

10․Բժիշկները լակտացիայի ընթացքում մաղադանոսի հյութ վերցնելու մեջ վտանգ չեն տեսնում, բույսն ինքնին ալերգենիկ արտադրանք չէ, ավելին ՝ ցածր կալորիականությամբ: Երեխայի ծնվելուց հետո արդեն առաջին ամսվա սկզբին հյութը կարող է զգուշորեն ներմուծվել սննդակարգ: Եթե ​​փշրանքները ունեն քոր, ուռուցք կամ մաշկի կարմրություն, նրա մարմինը, ամենայն հավանականությամբ, դեռ պատրաստ չէ ընդունել այս բույսը: Բայց երեխայի մարմինը երբեմն այլ կերպ է արձագանքում. Կարող է սկսվել կոլիկ, որովայնի ցավ, փորկապություն կամ լուծ: Նաեւ փքվածություն է առաջանում, դրա պատճառը գործարանում բուսական մանրաթելերի առկայությունն է: Հետեւաբար, մեկ ամսից հետո կարող եք կրկնել սննդակարգում հյութ օգտագործելու փորձը:

11․Երեխաների համար նման հյութը օգտակար կլինի, բայց դոզաների և տարիքի զգալի սահմանափակումներ կան: Մաղադանոսի հյութը օգտակար է մեկ տարեկանից երեխաների համար, բայց ոչ ավելի, քան օրական երկու թեյի գդալ, միշտ ջրով զտված: Կարող եք ավելացնել նաև բանջարեղենի խյուսին: Հյութն առաջին անգամ ընդունելուց հետո պետք է վերահսկել մարմնի վարքը. Հանկարծ սկսվում է ալերգիկ ռեակցիան:

12․Նիհարելիս հյութի օգտագործումը օգնում է նորմալացնել ճարպի նյութափոխանակությունը, ըմպելիքը սկսում է մարմինը ազատել կուտակված տոքսիններից և այլ վնասակար նյութերից և արագացնում մարսողական գործընթացը:

13․Տանը ձեռք բերելով մաղադանոսի հյութ ՝ անհրաժեշտ չէ այն խմել: Կոսմետոլոգներն առաջարկում են այն օգտագործել մաշկի առաձգականությունն ու առաձգականությունը տալու, դերմիսի վերին շերտերի նյութափոխանակության գործընթացները բարելավելու, սպիտակեցնելու և մազերի կառուցվածքը նորմալացնելու համար:

Leave a Reply