Հավի արգանակը շատ հեշտ պատրաստվող ուտեստ է։ Այն ունի գերազանց համային հատկանիշներ և ունի բազմաթիվ օգտակար հատկություններ։ Այս միջոցը հատկապես օգտակար է հետվիրահատական շրջանում գտնվող մարդկանց կամ նրանց համար, ովքեր լուրջ հիվանդություն են ունեցել։ Նման պարզ թուրմը նպաստում է արագ վերականգնմանը, թույլ է տալիս ուժ ձեռք բերել և ամրապնդել իմունային համակարգը։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Հավի միսը, որից հետո ստացվում է արգանակը, պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, որոնցից մեծ մասը պատկանում է B խմբի վիտամիններին (B12, B6, B2), ֆոլաթթուն, վիտամին H-ին: Կալցիումը, մագնեզիումը, ֆոսֆորը, ցինկը կարելի է առանձնացնել հանքանյութերից ծծումբ. Այս բոլոր նյութերը նպաստում են մարդու մարմնի կենսական օրգանների և ամբողջ համակարգերի պահպանմանը:
Բոլոր օգտակար բաղադրիչները հայտնաբերված են ոչ միայն մսի, այլև ոսկորների մեջ, ուստի արգանակը սովորաբար պատրաստվում է հավի բոլոր մասերից:
Հավի արգանակի կալորիականությունը կազմում է 15 կկալ 100 գ հեղուկի դիմաց։
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Հավի արգանակը ոչ միայն համեղ ու առատ ապուր պատրաստելու հիմքն է, այլեւ բազմաթիվ օգտակար հատկանիշներով ուտեստ։ Այն երկար ժամանակ օգտագործվել է բազմաթիվ հիվանդությունների բուժման համար։
2.Արգանակը լավացնում է նյութափոխանակությունը, արագ ներծծվում է մարսողական տրակտի պատերով, այնուհետև օգտակար բաղադրիչները մտնում են արյան մեջ և տեղափոխվում բոլոր օրգաններ և համակարգեր։
3.Նման ճաշատեսակի մեկ չափաբաժինը բավարար է վիտամինների և օգտակար տարրերի նկատմամբ մարդու կարիքը բավարարելու համար։
4.Հավի արգանակը պարունակում է մեծ քանակությամբ ժելատին, որը բնական ծագման կոլագեն է։ Նման բաղադրիչը պետք է առկա լինի կանանց մարմնում՝ մազերի և մաշկի գեղեցկությունը պահպանելու համար։
5.B խմբի վիտամինները վերականգնում են նյարդային համակարգի գործառույթները, ազատում են դյուրագրգռությունը, բարելավում են քունը։
6.Հավի մթերքի բաղադրությունը ամրացնում է ոսկրային հյուսվածքը՝ նվազեցնելով կոտրվածքների վտանգը, բարելավում է մկանային մանրաթելերի վիճակը։
7.Այս ուտեստի օգտագործումը օգնում է վերականգնել ուժը ֆիզիկական ուժասպառությունից հետո՝ ծանր ֆիզիկական ուժի արդյունքում։ Բացի այդ, հարուստ բաղադրությունը մասամբ ազդում է ծխողների թոքերի տարբեր թույներից և խեժերից մաքրելու վրա։