Կտավատի սերմերը հաճախ անվանում են գերմթերք, և սա հենց այն դեպքն է, երբ նման հատկանիշը լիովին արդարացված է։ Կտավատի սերմը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր, լայնորեն կիրառվում է ժողովրդական բժշկության մեջ և միևնույն ժամանակ արժանացել է պաշտոնական գիտության ճանաչմանը։ Այս մանր և առաջին հայացքից աննկատ սերմերը կարևոր կանխարգելիչ միջոց են բավականին լուրջ հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի, օրինակ՝ կրծքագեղձի քաղցկեղի դեմ։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Կտավատի սերմը բարձր կալորիականությամբ արտադրանք է։ Դրա էներգիայի արժեքը 100 գ-ում 534 կկալ է։Միևնույն ժամանակ կտավատի սերմն ունի յուրահատուկ բաղադրություն։ Այն ներառում է.
1.Պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ (օմեգա 3, 6 և 9): Նրանք պատասխանատու են սրտանոթային համակարգի բնականոն աշխատանքի համար, օգնում են իջեցնել արյան ճնշումը և նվազեցնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը։
2.A և E վիտամինները (նրանք իրենք հակաօքսիդանտներ են, որոնք դանդաղեցնում են ծերացման գործընթացը), ինչպես նաև նյարդային համակարգի համար օգտակար B և F խմբերը դրական են ազդում մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակի վրա։ Նաև սերմերի մեջ ներառված վիտամինները հնարավորություն են տալիս ավելի արդյունավետ պայքարել ավելորդ քաշի դեմ։
3.Լիգնանները նյութեր են, որոնք ունեն նկատելի հակասնկային և հակավիրուսային ազդեցություն: Դրանք ֆիտոէստրոգեններից են՝ բուսական հորմոնանման նյութեր, որոնք իրենց գործողությամբ նման են կանացի հորմոններին: Նրանք օգնում են բարելավել ինքնազգացողությունը դաշտանից առաջ կամ դաշտանադադարի ժամանակ։
4.Ֆիտոստերոլները հորմոնանման նյութեր են, որոնք հայտնաբերված են բույսերում: Ընդհանրապես նրանք գործում են այնպես, ինչպես հորմոնները, այդ թվում՝ արհեստականները, բայց միաժամանակ զուրկ են իրենց թերություններից։ Ֆիտոստերոլները օգնում են վերահսկել խոլեստերինի մակարդակը:
5.Պոլիսաքարիդները բազմաթիվ օգտակար հատկություններով նյութեր են։ Նրանք օգնում են պայքարել պաթոգեն միկրոօրգանիզմների դեմ իրենց պատող հատկությունների շնորհիվ: Ուստի դրանք անհրաժեշտ են գաստրիտի և խոցային հիվանդության դեպքում։
6.Սելեն և լեցիտին. այս երկու բաղադրիչներն օգնում են արագացնել տոքսինների դուրսբերումը մարմնից: Նրանք նաև բարելավում են տեսողությունը և կարող են արգելակել ուռուցքների աճը:
Կտավատի սերմերը պարունակում են նաև այնպիսի տարրեր, ինչպիսիք են պղինձը, ֆոսֆորը, մագնեզիումը և մանգանը, որոնց կարևորությունը օրգանիզմի համար դժվար է գերագնահատել։
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Կտավատի սերմը շատ օգտակար հատկություններ ունի։ Այն օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը, պայքարում է պաթոգեն միկրոբների դեմ, ունի հակաբորբոքային ազդեցություն և նորմալացնում է մարսողական համակարգը:
2.Կտավատի սերմը պարունակում է նյութեր, որոնք ունեն մանրէասպան ազդեցություն։ Սա թույլ է տալիս դրանք օգտագործել ցիստիտի, բորբոքային հիվանդությունների, սրտանոթային համակարգի պաթոլոգիաների բուժման համար, որոնք առավել հաճախ հանդիպում են գեղեցիկ սեռի ներկայացուցիչների մոտ:
3.Արտադրանքը կազմող նյութերը զգալիորեն նվազեցնում են պրոստատիտի և շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը
4.Կտավատի սերմը օգտակար է դիաբետով հիվանդների համար, քանի որ այն թույլ է տալիս նվազեցնել արյան շաքարի մակարդակը և նիհարել ամենաբնական եղանակով՝ ապահովելով կայուն արդյունք։ Ավելորդ քաշը հաճախ շաքարախտի պատճառ է դառնում։