Uncategorized @hy

ԿԻՎԻ

Կիվին Actinidia ծառի որթատունկի պտուղն է: Սովորաբար, երբ մարդիկ լսում են «կիվի» բառը, նրանք մտածում են փոքրիկ, կլոր, կանաչ մրգի մասին, բայց իրականում դա միշտ չէ, որ այդպես է: Կիվին լինում է բազմաթիվ ձևերի և չափերի: Մրգերը կարող են տարբեր լինել չափերով, ձևով, «մազոտության» աստիճանով, հյութեղության մակարդակով, հյուսվածքով, համով և գույնով. մարմինը կարող է տարբեր գույն ունենալ: Համային որակները նույնպես կարող են զգալիորեն տարբերվել միմյանցից՝ որոշ մրգեր շատ համեղ են, իսկ մյուսներն ակնհայտորեն նախատեսված չեն ուտելու համար։

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ


100 գ արտադրանքը պարունակում է.

կալորիա – 47 կկալ;
սպիտակուցներ – 0,8 գ;
ճարպեր – 0,4 գ;
ածխաջրեր – 8,1 գ.
Կիվին 84% ջուր է։ Բացի հեղուկից, միրգը պարունակում են սպիտակուցներ, ճարպեր և ածխաջրեր։ Կիվին հարուստ է բջջանյութով, նիկոտինաթթվով, մոնոսաքարիդներով և դիսաքարիդներով։ Պտղի մեջ կան բազմաթիվ վիտամիններ, որոնց մեծ մասը պահպանվում է պահածոյացման ժամանակ։ Պտղի միջուկն ունի հատուկ թթվայնություն, որն օգնում է նրանց չկորցնել օգտակար տարրերը։

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ


1.Լավ է սրտի համար: Կիվիի մրգերի կանոնավոր օգտագործման դեպքում մրգի մեջ պարունակվող նյութերն օգնում են սիրտը պաշտպանել տարբեր վնասներից։ Այս միրգը պարունակում է կալիում, որը, ինչպես հայտնի է, օգնում է արյան նոսրացմանը և թրոմբների հեռացմանը, ինչը, ի վերջո, նվազեցնում է ճնշումը արյան անոթների վրա:

2.Կանխում է քաղցկեղի զարգացումը։ Քաղցկեղը սարսափելի հիվանդություն է, և «կանխարգելումն ավելի լավ է, քան բուժելը» արտահայտությունը շատ տեղին է այս հիվանդության հետ կապված։ Կիվին կարող է նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը. Պտուղը հարուստ է վիտամին C-ով, որն օգնում է մարմնին պայքարել ազատ ռադիկալների դեմ, որոնք վնասում են մաշկի բջիջները, ինչը կարող է հանգեցնել մաշկի քաղցկեղի:

3.Օգնում է շնչառական հիվանդությունների դեպքում։ Կիվին, շնորհիվ վիտամին C-ի, պարտադիր է շնչառական հիվանդություններով տառապողների համար։ Պտուղը հանգստացնում է շնչուղիները և թեթևացնում հիվանդության ախտանիշները։ Հիվանդության շրջանում կիվիի ամենօրյա օգտագործման դեպքում կարող եք ազատվել շնչափողից և քթի գերբնակվածությունից։ Այն նաև վերացնում է շնչառությունը և քրոնիկ հազը:

4.Բարելավում է տրամադրությունը։ Այս արևադարձային միրգը հարուստ է սերոտոնինով, որը լավացնում է հիշողությունը, ինչպես նաև տրամադրությունը: Մրգի կանոնավոր օգտագործումը կարգավորում է ախորժակը և լավացնում քունը։ Բացի այդ, կիվին հիանալի օգնական է դեպրեսիայի դեմ պայքարում։

5.Այն ունի հակասնկային և հակաբակտերիալ հատկություններ։ Կիվիի սերմերը օգնում են պայքարել սնկերի և բակտերիաների դեմ: Հարկ է նաև նշել, որ չինական փշահաղարջի որոշ տեսակների միջուկն ունի նույն հատկությունները:

6.Պաշտպանում է ԴՆԹ-ն։ Կիվին ունի զարմանալի ուժ՝ այն կարող է պաշտպանել ԴՆԹ-ն վնասից: Դրանք պարունակում են ֆիտոնուտրիենտներ, միացություններ, որոնք այս հիանալի մրգին տալիս են հատուկ հակաօքսիդանտ հատկություններ:

7.Ամրացնում է իմունիտետը։ Կիվիում հայտնաբերված վիտամին C-ն կարող է օգնել բարելավել իմունային համակարգի աշխատանքը: Չինական փշահաղարջը նաև հարուստ է հակաօքսիդանտ միացություններով և վիտամին E-ով, որոնք օգնում են մեծացնել մարմնում T բջիջների քանակը, ինչը նպաստում է իմունային համակարգի ամրապնդմանը:

8.Աջակցում է երիկամների առողջությանը: Երիկամներն անընդհատ զտում են արյունը՝ հեռացնելով թափոնները և մաքուր պահելով այն։

Leave a Reply