Վառ կարմիր հատապտուղներ և փռված ճյուղեր. ահա թե ինչպես են մանկուց շատերին ծանոթ կարմիր հաղարջը: Ժողովրդի մեջ ընդունված է նաև «գետ» անվանել այն պատճառով, որ վայրի բնության մեջ այն հանդիպում է հիմնականում գետերի ափերին։ Այս թուփի պտուղներն ունեն քաղցր և թթու համ և հարուստ բուրմունք՝ հիանալի տարբեր ուտեստներ և խմիչքներ պատրաստելու համար։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Կարմիր հաղարջը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր, այդ թվում՝ B, PP, C խմբերի վիտամիններ, կարոտին, ինչպես նաև երկաթ, կալիում, ֆոսֆոր, մագնեզիում, կալցիում և նատրիում։
Այս հատապտուղը բավականին ցածր կալորիականություն է, այն պարունակում է ընդամենը 39 կկալ 100 գ-ում, որոնցից 7,3 գ ածխաջրեր են, 0,2 գ ճարպեր և 0,6 գ սպիտակուցներ: Մակրոէլեմենտների նման բաղադրությունը թույլ է տալիս կարմիր հաղարջ ներառել նիհարողների և նրանց կազմվածքը պահպանելու մենյուում:
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Չնայած այս հատապտուղը բավականին թթվային է, սակայն շատ կարևոր է այն ուտել։ Այն օգնում է հաղթահարել բազմաթիվ հիվանդությունները, ինչպես նաև ընդհանուր առմամբ ամրապնդել իմունային համակարգը և բարելավել ընդհանուր ինքնազգացողությունը:
2.Վիտամին C-ի մեծ քանակության շնորհիվ կարմիր հաղարջը կարող է բարձրացնել իմունիտետը և օգնել հաղթահարել մրսածությունն ու վիրուսային հիվանդությունները։
3.Կալիումը և մագնեզիումը օգնում են սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրների դեպքում, կարոտինը բարելավում է տեսողության սրությունը, իսկ բջջանյութի բավարար պարունակությունը բարելավում է մարսողությունը:
4.Վիտամինների և հանքանյութերի պարունակության շնորհիվ այս հատապտուղը կարող է բարելավել մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակը։
5.Սթրեսային դիմադրության, տրամադրության բարձրացումն ու օրգանիզմի ընդհանուր վիճակի բարելավումը` կարմիր հաղարջը նման օգուտ կարող է բերել կնոջ օրգանիզմին՝ կանոնավոր օգտագործման դեպքում:
6.Ցածր գլիկեմիկ ինդեքսը և ցածր կալորիականությունը կարմիր հաղարջը դարձնում են հիանալի արտադրանք առողջության և բարակ կազմվածքի համար: