Կանեփը եզակի բույս է, որի արժեքավոր օգտակար հատկությունները օգտագործվել են հին ժամանակներից: Նրա բաղադրության մեջ թմրամիջոցների հայտնաբերումից հետո ՄԱԿ-ի բանաձևը (1961) արգելք դրեց բույսի աճեցման և վերամշակման վրա։ Սելեկցիոներների աշխատանքի արդյունքում բուծվել է կուլտուրայի տեխնիկական բազմազանություն, որը չի պարունակում հոգեմետ միացություններ։ Կանեփը օգտագործվում է թեթև արդյունաբերության տարբեր ճյուղերում, սակայն կանեփի յուղը համարվում է սերմերի վերամշակման ամենաարժեքավոր արտադրանքը։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Տեխնիկական կանեփի մշակումից հետո ստացված յուղը պարունակում է.
B խմբի բոլոր վիտամինները, որոնք բարելավում են օրգանիզմի կողմից կալցիումի և երկաթի կլանումը, պատասխանատու են էներգիայի նյութափոխանակության և նյարդային համակարգի աշխատանքի համար:
Վիտամին A, որը նպաստում է հորմոնների արտադրությանը և ամրացնում տեսողությունը։
Վիտամին E-ն, որը նորմալացնում է վերարտադրողական համակարգի գործունեությունը, ունի երիտասարդացնող ազդեցություն մաշկի և ամբողջ օրգանիզմի վրա: Այն հիանալի հակաօքսիդանտ է։
Քլորոֆիլ, կարոտին, դաբաղանյութերի ուռուցքների առաջացման կանխարգելում:
Օմեգա-3 և օմեգա-6 պոլիչհագեցած թթուների երկու խումբ. Արտադրանքի մեջ դրանց քանակն ու հավասարակշռությունը (1:3) կարող է զիջել միայն ճարպային ձկներին:
Մագնեզիում, որը դրական է ազդում ամբողջ օրգանիզմի աշխատանքի վրա։
Նվազեցնում է մարդու արյան մեջ խոլեստերինի, ֆիտոստերոլների մակարդակը։
Կանեփի յուղը այն քիչ բուսական մթերքներից է, որը պարունակում է վիտամին D:
Այն չի պարունակում սպիտակուցներ և ածխաջրեր։ 100 մլ-ում կա 99,9 գ ճարպ, իսկ կալորիականությունը՝ 899 կկալ։
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Վիտամիններով, մակրո և միկրոէլեմենտներով հագեցած կանեփի սերմի յուղը համարվում է լավագույն բնական մթերքներից մեկը։ Օգտակար տարրերի կենսաբանական արժեքավոր բաղադրությունը պարունակվում է իդեալական համամասնություններով և հեշտությամբ ներծծվում է օրգանիզմի կողմից։ Հետևաբար, յուղը դրականորեն է ազդում բոլոր օրգանների և դրանց համակարգերի վրա:
2.Խթանում է մարսողական համակարգը՝ նորմալացնելով նյութափոխանակությունը։
Բարելավում է մաշկի վիճակը, պայքարում է գրգռվածության, դեռահասների պզուկների դեմ:
Ամրացնում է իմունային համակարգը՝ կանխելով վարակիչ հիվանդությունների զարգացումը։
Այն ունի հակաբորբոքային, անալգետիկ և բուժիչ ազդեցություն։
3.Պայքարում է քաղցկեղային ուռուցքների առաջացման դեմ։ Այն օրգանիզմից հեռացնում է տոքսիններն ու թունավոր նյութերը։ Նորմալացնում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը՝ նվազեցնելով ինսուլտի, արյան բարձր ճնշման ռիսկը։
4.Այն արդյունավետ է ազդում առողջության վրա՝ անկախ սեռից, տարիքային կատեգորիայից։ Այն օգտակար է բոլորի համար։Կանեփի յուղը սննդակարգում ներառված է մաստոպաթիայի, ձվարանների կիստաների բուժման ժամանակ։Հակաուռուցքային հատկությունները կանխում են շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացումը, նվազագույնի են հասցնում շագանակագեղձի ադենոմայի և թութքի առաջացումը: