Խեցգետիններին հաճախ անվանում են ամենամաքուր կենդանիներ: Դրանք մեծ օգուտ են բերում էկոհամակարգին՝ մաքրելով լճակների և գետերի հատակը դիակներից և օրգանական քայքայումից: Եվ, իհարկե, խաշած խեցգետին – շատերի սիրելի նրբությունը: Նրանց փափուկ միսը գնահատվում է ոչ միայն իր համով, այլև օգտակարությամբ։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Շատերը սննդակարգին ավելացնում են խեցգետիններ, քանի որ այս հոդվածոտանիների միսն ունի բավականաչափ հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց և բավականին ցածր կալորիականություն՝ ընդամենը 76 կկալ 100 գ արտադրանքի համար:
Բացի այդ, այն սպիտակուցի հիանալի աղբյուր է, որը տոկոսային առումով կազմում է ավելի քան 80%: Նաև խեցգետնի միսը պարունակում է 12% ճարպ և 7% ածխաջրեր: Վիտամիններով հարուստ է նաև ուտելի մասը։ Համտեսելով խաշած խեցգետինը՝ դուք կարող եք հագեցնել մարմինը վիտամին A, թիամին, քոլին, ռիբոֆլավին, ֆոլաթթուներ, կոբալամին, պիրիդոքսին, ֆիլոկինոն և օգտակար հետքի տարրեր՝ կալիում, մագնեզիում, կալցիում, նատրիում, ֆոսֆոր, երկաթ և ցինկ: Բացի այդ, խեցգետինը պարունակում է կյանքի համար անհրաժեշտ պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ՝ օմեգա-3 և օմեգա-6:
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Խեցգետնի միսը խորհուրդ է տրվում հատկապես սրտանոթային համակարգի, ենթաստամոքսային գեղձի և ստամոքսի հիվանդություններ ունեցողներին։ Այս ուտեստի օգտագործումը կօգնի բարելավել լյարդի և երիկամների աշխատանքը:
2.Խեցգետնի միսը նաև նպաստում է հիվանդությունից հետո օրգանիզմի վերականգնմանը և պաշտպանում է վահանաձև գեղձի հիվանդություններից։
3.Խեցգետնի եփած մսի կանոնավոր օգտագործումը գրեթե կիսով չափ նվազեցնում է միզապարկի ուռուցքների և շագանակագեղձի քաղցկեղի հավանականությունը։
4.Խեցգետինը պարունակում է կարոտինոիդ, որը նպաստում է վնասված բջիջների փոխարինմանը նորերով։ Յոդի բարձր պարունակության շնորհիվ հոդվածոտանիների միսն ունի հակաբորբոքային ազդեցություն։
5.Խեցգետինը դրական ազդեցություն է ունենում սիրտ-անոթային, նյարդային և իմունային համակարգի վրա: Այն ամրացնում է ատամները, ոսկորները և եղունգները: