Օրական թարմ քամած նարնջի հյութ օգտագործում է մոլորակի յուրաքանչյուր հինգերորդ բնակիչը։ Արևոտ ըմպելիքը ոչ միայն առավոտյան տրամադրություն է հաղորդում, այլև տոնուսավորում՝ հագեցնելով օրգանիզմը օգտակար վիտամիններով։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Նարնջի բնական հյութը հարուստ է այնպիսի արժեքավոր տարրերով, ինչպիսին է վիտամին C-ն (մոտ 55,6%)։ Այս վիտամինը չափազանց կարևոր է մարդկանց համար, քանի որ այն մասնակցում է ռեդոքս ռեակցիաներին, նպաստում է օրգանիզմի կողմից երկաթի կլանմանը և նաև աջակցում է իմունային համակարգի աշխատանքին:
Նարնջի թարմ քամած հյութը հարուստ է վիտամին A-ով, որն ակտիվորեն մասնակցում է մարդու օրգանիզմի նյութափոխանակությանը։ Բացի այդ, դա վիտամին A-ն է, որն ունի հակաօքսիդանտ հատկություն և պաշտպանում է մարդու տեսողությունը:
Թարմ նարինջը պարունակում է նաև B խմբի վիտամիններ (այդ թվում՝ ֆոլաթթու), որոնք անփոխարինելի տարրեր են օրգանիզմի ճիշտ աշխատանքի համար։ Այս վիտամինը հատկապես կարևոր է հղիության փուլում գտնվող կանանց համար, քանի որ այն ուղեկցում է արյունաստեղծման գործընթացին և կանխում բջիջների մուտացիան։
Թարմ քամած նարնջի հյութի օգտակար հատկություններն այսքանով չեն սահմանափակվում: Այն պարունակում է շատ օգտակար հետքի տարրեր, ինչպիսիք են.
կալցիում
մագնեզիում
կալիում
կոբալտ
երկաթ
յոդ
ֆոսֆոր
ֆտորին
ցինկ
նատրիում.
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Հյութի մեջ պարունակվող սննդային մանրաթելերը մաքրում են աղիքները՝ ազատելով այն տոքսիններից։Նարնջի հյութով մաշկը երիտասարդացնելու նորաձևությունը, որը եկել է արևելքից, հասել է նաև Եվրոպա, որտեղ կանայք մեծ եռանդով թարմ հյութ են քսում մաշկի ամենաշատ տարիքային բծերով հատվածներին։
2.Այս ըմպելիքը պարունակում է ամինաթթուներ և պեկտին։ Այս բաղադրիչները միասին նպաստում են ոչ միայն երիտասարդության երկարացմանը, այլև քաշի արագ կորստին։
3.Նարինջը հակաօքսիդանտներից բացի պարունակում է օգտակար նյութերի մեկ այլ խումբ. Սրանք այսպես կոչված լիմոնոիդներն են, որոնք թույլ չեն տալիս ազատ ռադիկալներին ակտիվորեն զարգանալ և պաշտպանել կանանց մարմինը կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացումից, ինչպես նաև կանխում են ստամոքսի և աղիքների քաղցկեղի բջիջների ձևավորումը: