Ճիշտ եփած, թխած խնձորները զարմանալի աղանդերներ են, որոնք համեղ են, ինչպես նաև առողջարար և ցածր կալորիականությամն: Մանկության տարիներին շատերը հրաժարվել են այս անուշահոտ ուտեստից, բայց մեծահասակների մեծ մասը չի հրաժարվում թխած խնձոր ուտելուց: Այս աղանդերը հեշտ է պատրաստել, այնպես որ նույնիսկ անփորձ տանտիրուհին կարող է դա անել:
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Թխած խնձորը պարունակում է փոքր քանակությամբ կալորիա՝ ընդամենը 45-70 կկալ 100 գ-ում:Իհարկե, վերջնական ցուցանիշը կախված կլինի ճաշատեսակի պատրաստման բաղադրատոմսից: Մեղրի, շաքարավազի, կաթնաշոռի կամ այլ բաղադրիչների ավելացումը, համապատասխանաբար, մեծացնում է թխած խնձորի էներգետիկ արժեքը՝ այն կարող է հասնել 100 կկալ-ի 100 գ-ի համար։
Թխած մրգերի բաղադրությունը պարունակում է B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև A, C (բոլորիս հայտնի ասկորբինաթթու), PP, K, E: Ճաշատեսակը զրկված չէ սննդային մանրաթելից, ինչը կարևոր դեր է խաղում մարսողության գործընթացները կարգավորելու գործում և նպաստելով ածխաջրերի դանդաղ կլանմանը:
Թխած խնձորները պարունակում են միկրոէլեմենտներ՝ կալիում, երկաթ, կալցիում, ֆոսֆոր, նատրիում, մանգան, բոր և մի քանի այլ նյութեր, ինչպես նաև թթուներ և պեկտիններ: Եթե սերմերի հետ միասին օգտագործեք պտուղները, ապա կարող եք օրգանիզմի համար այնպիսի կարևոր տարր ստանալ, ինչպիսին յոդն է։
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Օրգանիզմի վրա ունեցած դրական ազդեցության շնորհիվ թխած խնձորը կարելի է համարել իսկապես առողջարար աղանդեր։ Կազմում ներառված պեկտինը լավացնում է մարսողությունը, հեռացնում է տոքսինները և դրականորեն է ազդում մազերի և եղունգների վիճակի վրա։
2.Կալիումն ու ֆոլաթթուն կարգավորում են սրտանոթային համակարգի աշխատանքը, երկաթը բարձրացնում է արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակը։ Թխած խնձորի կանոնավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել սրտի կաթվածի, ինսուլտի, աթերոսկլերոզի, շաքարախտի և որոշ այլ հիվանդությունների ռիսկը։
3.Իմունիտետը բարձրացնելու, ինչպես նաև օրգանիզմի վիտամինային պաշարները համալրելու համար պետք է ներառել թխած խնձորները ձեր սննդակարգում։
4.Թխած խնձորները դրական են ազդում եղունգների և մազերի առողջության վրա։ Թխած խնձորի կանոնավոր ուտմամբ մաշկը դառնում է ավելի մաքուր, երիտասարդ և առողջ։ Կանայք օստեոպորոզով հիվանդանալու ավելի քիչ հավանականություն ունեն։
5.Թխած խնձորները բարենպաստ ազդեցություն են ունենում ուղեղի աշխատանքի վրա՝ կանխելով տարիքային փոփոխությունները, երկար տարիներ պահպանելով հիշողությունը և առողջությունը: Խնձորը, այդ թվում՝ թխածը, պրոֆիլակտիկ միջոց է քաղցկեղի դեմ։ Թխած խնձորը կարելի է օգտագործել քաշի կորստի ժամանակ։
6.Թխած խնձորները օգտակար են տղամարդու մարմնի համար, հիմնականում այն պատճառով, որ բարձրացնում են ֆիզիկական տոկունությունը, ամրացնում ոսկրային հյուսվածքը, ինչպես նաև պահպանում են անհրաժեշտ էներգիայի մակարդակը, ինչը թույլ է տալիս ակտիվորեն զբաղվել սպորտով կամ ֆիզիկական աշխատանքով: