Uncategorized @hy

ԵՂԻՆՋ

Եվրոպայում այս խոտաբույսը մեծ հարգանք է վայելում. այն նույնիսկ հատուկ աճեցվում է, հատկապես հյուսիսում, որտեղ դիոիկա եղինջը չի աճում կամ շատ վատ է աճում:

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ


Ռուսաստանի Դաշնության տարածքում եղինջը վաղուց համարվում էր սովորական մոլախոտ, քանի որ այն աճում է գրեթե ամենուր: Չնայած դրան՝ բույսը շատ հարուստ է մարդու օրգանիզմի համար անհրաժեշտ վիտամիններով և միկրոէլեմենտներով։ Այսպիսով, եղինջն ավելի հարուստ է C վիտամինով, քան ցանկացած ցիտրուսային մրգեր և սև հաղարջ։ Ըստ կարոտինի պարունակության՝ կանաչեղենը վստահորեն «գերազանցում է» գազարին, թրթնջուկին և չիչխանին։ Եթե ​​օրգանիզմը զգում է վիտամին A-ի պակաս, ապա ընդամենը 20 գ եղինջի տերևի միջոցով կարող է ստանալ իր օրական չափաբաժինը: Եղինջը պարունակում է նաև K, E վիտամիններ և օգտակար հետքի տարրերի մի ամբողջ շարք.

ֆլավոնոիդներ
մագնեզիում
երկաթ
կալցիում
պղինձ
օրգանական թթուներ (մորթաթթու)
գլիկոզիդներ
քլորոֆիլ
ֆիտոնսիդներ
100 գ երկտուն եղինջի կալորիականությունը 33 կկալ է։

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ


1.Եղինջի թուրմով մազերը լվանալը կհանգեցնի մաշկի ընդհանուր բարելավման, թեփից ազատվելու և մազերը ամրացնելուն։ Քլորոֆիլի առկայության շնորհիվ այս բույսի թուրմով գլուխը լվանալը լավ օգնում է այնպիսի հիվանդությունների դեպքում, ինչպիսիք են սեբորեան, կիզակետային կամ բծավոր ճաղատությունը:

2.Եղինջով թոըրմը թույլ է տալիս նվազեցնել սեզոնային մրսածության հաճախականությունը, բարելավել երկաթի կլանումը, որն անհրաժեշտ է հեմոգլոբինի ցանկալի մակարդակ ապահովելու համար։

3.Եղինջի թուրմի օգտագործումը թույլ է տալիս նվազեցնել շաքարի մակարդակը ՝ առանց դեղամիջոցների օգտագործման, որոնք կարող են ունենալ անցանկալի կողմնակի ազդեցություններ։

4.Տերեւները պարունակում են մեծ քանակությամբ կալիում և բջջանյութ, որոնք դրականորեն են ազդում աղիքների աշխատանքի վրա և օգնում են ազատվել սննդի չմարսված մնացորդներից։

5.Իր ընդգծված միզամուղ հատկությունների շնորհիվ այս բույսը կօգնի արագ հեռացնել ավելորդ հեղուկն օրգանիզմից ՝ դրանով իսկ ազատելով այտուցներից և ավելորդ կիլոգրամներից։

6.Եղինջը նաև ունի մեղմ հանգստացնող ազդեցություն, որն օգնում է նվազեցնել սթրեսը և պայքարել վատ տրամադրության դեմ։

Leave a Reply