Դդումը «աստվածների կերակուրն է», ինչպես ասում են որոշ սննդաբաններ այս բանջարեղենի մասին։ Միևնույն ժամանակ, նա նման բարձր կոչման է արժանացել ոչ միայն այն պատճառով, որ այն պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր, այլև կյանքը հաստատող վառ գույնի պատճառով, որը կօգնի դուրս գալ դեպրեսիայից և ուրախ հույզեր հաղորդել:
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
100 գ արտադրանքը պարունակում է.
կալորիա – 22 կկալ;
սպիտակուցներ – 1 գ;
ճարպեր – 0,1 գ;
ածխաջրեր – 4,4 գ:
Դդումը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր և վիտամիններ։ Բանջարեղենը հարուստ է բետա-կարոտինով, վիտամիններով (B1, B2, C և այլն), ինչպես նաև հանքանյութերով (կալիում, մագնեզիում, ցինկ, պղինձ, երկաթ և ֆոսֆոր):
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1.Ամրացնում է իմունիտետը։ Դդումը հարուստ է կարոտինոիդներով, որոնք օգնում են բջիջները պաշտպանել ազատ ռադիկալների վնասից: Ինչպես գազարը, այս բանջարեղենը նույնպես հարուստ է բետա-կարոտինով, որը բարելավում է ընդհանուր առողջությունը և ամրացնում իմունային համակարգը:
2.Լավ է մաշկի համար։ Քանի որ բանջարեղենը պարունակում է հակաօքսիդանտներ, շատ ընկերություններ այն օգտագործում են իրենց մաշկի խնամքի միջոցներում: Դդումը կարելի է նույնիսկ տեղային կերպով քսել մաշկին՝ դա կբարելավի բջջային նյութափոխանակությունը, ինչի արդյունքում մաշկը կդառնա ավելի հարթ և առողջ։ Հակաօքսիդանտները կօգնեն վերացնել ծերացման նշանները:
3.Այն վիտամին A-ի աղբյուր է: Դդումը հարուստ է բետա-կարոտինով, ուստի այս մթերքի կանոնավոր օգտագործման դեպքում օրգանիզմը կկարողանա պահպանել վիտամին A-ի նորմը: Այս մթերքի փոքր չափաբաժինը (100-150 գ) ապահովել մարմնին այս վիտամինի օրական չափաբաժինով: Վիտամին A-ն ամենաբազմակողմանիներից մեկն է, որը կարևոր դեր է խաղում մարմնի բազմաթիվ գործառույթների աշխատանքի մեջ: Այն նպաստում է ոսկորների առողջությանը, պահպանում է առողջ մաշկը և պաշտպանում է մարմինը վարակներից: Բացի այդ, վիտամին A-ն նպաստում է լավ տեսողությանը՝ հատկապես գիշերը։
4.Աջակցում է մարսողության աշխատանքին։ Բջջանյութը կարևոր դեր է խաղում աղիների աշխատանքի պահպանման գործում, ազդում արյան գլյուկոզի և նույնիսկ խոլեստերինի մակարդակի վրա: Արդեն հայտնի է, որ բջջանյութը նպաստում է մարսողական համակարգի առողջությանը, բայց ոչ բոլորը գիտեն, որ այն կարող է նաև օգնել ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից: Բջջանյութով հարուստ մթերքներ օգտագործելով՝ կարող եք զգալիորեն նվազեցնել սովի զգացումը, դրանով իսկ խուսափելով չափից շատ ուտելուց։
5.Լավ է սրտի համար: Բացի օգտակար հակաօքսիդանտներից և մանրաթելից, որոնք նպաստում են սրտի առողջությանը, դդումը պարունակում է նաև էական ճարպեր և վիտամիններ: Մի ուսումնասիրություն ուսումնասիրել է այս բանջարեղենի ազդեցությունը հիպերտոնիայի վրա: Գիտնականները եզրակացրել են, որ այս բանջարեղենում պարունակվող նյութերը ոչ միայն նորմալացնում են արյան ճնշման մակարդակը, այլեւ պաշտպանում են սիրտն ու աորտան։