Uncategorized @hy

ՆԱՐԴՈՍԻ ԹԵՅ

Նարդոսը աշխարհում հայտնի է ամենուր: Եթե ​​նույնիսկ այն չի աճում որևէ տարածաշրջանում, այն անպայման կներմուծվի այնտեղ, քանի որ այս բույսն օգտագործվում է և՛ որպես համեմունք, և՛ որպես բուժիչ կամ կոսմետիկ միջոց։

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ

Բույսի ծաղիկներն ունեն եթերայուղի շատ բարձր պարունակություն՝ մինչև 3%, տերեւներում՝ մինչև 0,35%, ցողուններում՝ մինչև 0,20%։ Նարդոսի եթերայուղի ամենաարժեքավոր բաղադրիչը լինալիլացետատն է (մինչև 50%): Գիտնականներն ապացուցել են, որ այս նյութը բջիջների վերականգնողական ֆունկցիաների հզոր խթանիչ է։

Բույսը պարունակում է այնպիսի օգտակար նյութեր.

Սինեոլ․ Այն հիանալի հակասեպտիկ է, օգնում է ազատվել խորխից։
Տանին. Դրական է ազդում բերանի, քթի, կոկորդի լորձաթաղանթի բորբոքային և վարակիչ վնասվածքների, խոցերի և այրվածքների վրա։ Արդյունավետ է ծանր մետաղների աղերով թունավորման ժամանակաշրջանում։
Ցիտրալ. Վերաբերում է հակասեպտիկ նյութերին, ունի հակաբորբոքային և անալգետիկ ազդեցություն։ Այն թերապևտիկ ազդեցություն ունի աչքի տարածքում բորբոքային պրոցեսների վրա։
Ուրսոլաթթու. Այն իր հակամանրէային և հակաբորբոքային հատկությունների շնորհիվ ունի շատ բարենպաստ ազդեցություն մարդու առողջության վրա։ Այն ցուցաբերում է սրտխթանիչ և հակաաթերոսկլերոտիկ ազդեցություն, պայքարում է ուռուցքային նորագոյացությունների դեմ:
Վալերիկ թթու. Անհրաժեշտ է հաստ աղիքի շարժունակությունը խթանելու համար:
Կապրոիկ թթու. Օգնում է շրջանառու համակարգի բնականոն աշխատանքին, ուժեղացնում է լյարդի դետոքսիկացիոն ֆունկցիան, վաղ փուլերում ոչնչացնում է գրիպի վիրուսները:
Տրիտերպենային միացություններ. Իրականում դրանք կենսաբանորեն ակտիվ ածխածնի միացություններ են: Մարդու օրգանիզմին անհրաժեշտ է ուռուցքների, մանրէների և տարբեր վիրուսների դեմ պայքարելու համար։
Տանիններ. Ունեն հեմոստատիկ, հակաբորբոքային, տտիպ ազդեցություն, արգելափակում են պաթոգեն ֆլորայի ազդեցությունը։ Նրանք նպաստում են վերքերի արագ ապաքինմանը, ինչպես նաև ուժեղացնող ազդեցություն ունեն անոթների պատերի վրա։ Նրանք ստամոքսի լորձաթաղանթի վրա պաշտպանիչ հիմքով հատուկ թաղանթ են կազմում՝ դրանով իսկ կանխելով դրա բորբոքումն ու վնասումը։
Բորնեոլ. Առաջին հերթին այն հիանալի հակասեպտիկ է, որն ունի անալգետիկ և տոնիկ ազդեցություն, օգնում է ազատվել սթրեսից և հանել նյարդային լարվածությունը, ինչպես նաև տոնում է սրտի աշխատանքը։ Կարող է բարելավել արյան շրջանառությունը, խթանել մարսողությունը:
Կումարին. Դանդաղեցնում է արյան մակարդման գործընթացը, ունի յուրահատուկ բուրմունք։
օրգանական թթուներ. Նրանց կարևոր դերը դրսևորվում է նյութափոխանակության գործընթացներում։
հանքային աղեր. Մարմնի յուրաքանչյուր բջիջ այս նյութերի կարիքն ունի, հակառակ դեպքում մարդը կարող է մահանալ։ Ակտիվորեն մասնակցում է կյանքին, նորմալացնում է բազմաթիվ գործառույթներ, նպաստում է արյունաստեղծման և հյուսվածքների վերականգնմանը, պահպանում է ալկալային-թթվային հավասարակշռությունը:
Լավանդուլոլ. Ստացվում է եթերայուղից։ Ունի մանրէասպան ազդեցություն։ Ամենից հաճախ դա օծանելիքի արտադրանքի անբաժանելի բաղադրիչն է:
դառնություն. Նրանք տոնուսային և վերականգնող ազդեցություն ունեն մարդկանց վրա։ Դրանք օգտագործվում են, եթե անհրաժեշտ է հաստատել մարսողության գործընթացը՝ հյուծվածության, նևրասթենիայի կամ ուժի կորստի դեպքում։ Խթանում և վերականգնում է նյութափոխանակության գործընթացները:
Խեժ. Բուժում է մաշկային հիվանդություններ, շնչուղիների բորբոքային պրոցեսներ, ստամոքսի որոշ խնդիրներ, բուժում է աղիների միկրոֆլորան։
Չորացրած նարդոսի կալորիականությունը՝ 23 կկալ 100 գ-ում, սպիտակուցներ՝ 4 գ, ճարպեր՝ 0,7 գ, ածխաջրեր՝ 0,2 գ։

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

1․Մրսածության եւ գրիպի ժամանակ այն բուժիչ ազդեցություն ունի։ Նորմալացնում է արյան շրջանառությունը, հանգստացնում է գլխացավերը, հատկապես նյարդաբանական խնդիրների և նյարդային հյուծվածության հետ կապված: Կարճ ժամանակում վերականգնում է ուժը։ Օգնում է ռևմատիզմի սուր փուլին։

2․Հեռացնում է դյուրագրգռության և անհանգստության նոպաները։ Հեռացնում է հոգնածության զգացումը, հեռացնում է ագրեսիվության վիճակը։
Պայքարում է անքնության դեմ և բուժում ուտելու խանգարումները։ Այն ունի կարմինատիվ հատկություններ և բարձրացնում է ստամոքսահյութի թթվայնությունը։

3․Բարելավում է արյան շրջանառությունը և վերացնում բրոնխի սպազմը։Այն ուղեղում արյան շրջանառության հիանալի խթանիչ է։ Հեռացնում է թունավոր նյութերը մարմնից։ Խթանում է կապտուկների կամ այրվածքների, թարախային վերքերի կամ թարախակալումների, պզուկների և ցաների ամենաարագ ապաքինմանը:

4․Հակահելմինթիկ է։Հանգստացնում է գլխի, պարանոցի և աչքերի շուրջ տեղակայված արյունատար անոթներն ու մկանները, օգնում է ազատվել կոպերի թրթռանքից։

5․Նարդոսի հիմքի վրա եփված թեյն ունի յուրահատուկ համ և յուրահատուկ բույր։ Այստեղ ներդաշնակվում են տտիպությունն ու դառնությունը, որոնք համեմունք են հաղորդում խմիչքին։ Բայց դրա հետ մեկտեղ թեյի մեջ կա քաղցրություն, որը պատրաստվելուց հետո որոշ ժամանակ պահպանվում է։

6․Երկարատև ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունից հետո նարդոսով ըմպելիքը կօգնի վերականգնել ուժերը։ Հնարավոր կլինի լոգանքներ պատրաստել հոգնած ոտքերի համար՝ դրանք կթեթևացնեն լարվածությունը և կազատեն մկանային ջղաձգումները։

Leave a Reply