Միջերկրական ծովի բերրի հողերը ժամանակին հրաշալի նվեր են մատուցել Երկրի բոլոր բնակիչներին։ Հենց այստեղ՝ արևելյան շրջաններում, մաղադանոսն առատորեն աճեց, սակայն, վայրի բնության մեջ։ Սակայն մարդիկ գնահատեցին բույսը որպես հիանալի համեմունք և սկսեցին օգտագործել այն տարբեր ուտեստների համը բարելավելու համար։ Հետո դեղագործները սովորեցին նաև մաղադանոսից թուրմեր և բուժիչ թեյեր պատրաստել։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
1․Եթերային յուղեր. Դրանց հիմնական բաղադրիչներն են ապիոլը և միրիստիցինը, և դրանք դասակարգվում են որպես արդյունավետ ախտահանիչներ, խորխաբեր և միզամուղ միջոցներ:
2․Ֆիտոնսիդներ. Գիտնականները հայտնաբերել են այս եզակի նյութերը բույսերում, ուսումնասիրել դրանք և զարմացել, թե որքան հզոր են դրանք մանրէները, նույնիսկ պաթոգենները ոչնչացնելու ունակությունը:
3․Կալիում. Սա հիմնական ներբջջային տարրն է։ Մարդու օրգանիզմի համար այն կարևոր է, քանի որ նպաստում է հեղուկի արտազատմանը, օգնում է առաջացնել մկանային կծկումներ, ինչպես նաև անմիջական մասնակից է այն գործընթացներին, որոնք ապահովում են նյարդային ազդակների փոխանցումը։ Այն օգնում է գլյուկոզան վերածել գլիկոգենի, կարգավորում է սրտի ռիթմերը, շտկում է արյան և հյուսվածքային հեղուկի ալկալային հավասարակշռությունը։
4․Կալցիում. Այս հանքային նյութը նորմալացնում է մարսողական տրակտի pH միջավայրը, քանի որ այն ուժեղացնում է ստամոքսում և ենթաստամոքսային գեղձում տեղակայված ֆերմենտների ակտիվությունը:
5․Երկաթ. Այն բազմաթիվ ֆերմենտների մի մասն է, որոնք գործում են որպես կատալիզատորներ օքսիդացման և վերականգնողական գործընթացների համար, այն հեմոգլոբինի և միոգլոբինի հիմնական մասն է:
6․Ֆոսֆոր. Առանց այս տարրի մարդու օրգանիզմում էներգետիկ նյութափոխանակությունն անհնար է, ինչպես նաև նյութափոխանակության ռեակցիաների մեծ մասը:
7․Ֆոլաթթու. Այն մասնակցում է կարմիր արյան բջիջների ձևավորմանը, նուկլեինաթթուների արտադրությանը: Այն համարվում է ուղեղի սնունդ, և դրա առկայությունը օրգանիզմում հատկապես անհրաժեշտ է անհանգստության կամ դեպրեսիայի ժամանակաշրջաններում։
8․Քլորոֆիլ. Բուսական այս պիգմենտը իզուր չի կոչվում բնական ախտահանիչ, քանի որ այն ի վիճակի է նվազեցնել մարմնից բխող տհաճ հոտը, նվազեցնել օքսիդացման քաղցկեղածին ազդեցությունը։
9․Վիտամին C. Գիտնականներն ապացուցել են, որ այս վիտամինն ամենահզոր հակաօքսիդանտն է: Ասկորբինաթթուն ունակ է կապելու ազատ ռադիկալներին և դադարեցնում է հյուսվածքների վրա կործանարար ազդեցությունը:
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1․Այն շոշափելի օգուտներ է բերում մարսողական համակարգին՝ նպաստելով մարսողական տարրերի ակտիվ գործունեությանը և բարելավելով աղիների շարժունակությունը: Ուստի ախորժակի և մարսողության խանգարման, ցածր թթվայնությամբ գաստրիտների բացակայության դեպքում բժիշկները խորհուրդ են տալիս օգտագործել մաղադանոսի հյութ։
2․Նման հյութի միզամուղ ազդեցությունը հատկապես կարևոր է նրանց համար, ովքեր ունեն մեզի մեջ մշտական այտուցներ կամ սպիտակուցներ, ինչպես նաև միզուղիների շեղումներ: Մաղադանոսից ըմպելիքը հեռացնում է ավելորդ հեղուկը՝ միաժամանակ հեռացնելով բորբոքումն ու սպանելով պաթոգեններին:
3․Շաքարային դիաբետով հիվանդների համար մաղադանոսի հյութն օգտակար է, քանի որ այն ունի շաքարն իջեցնող ազդեցություն։Հյութն օգնում է նաև նրանց, ովքեր տառապում են վատ տեսողությամբ կամ ստիպված են երկար ժամանակ լարել աչքերը։
4․Մաղադանոսի հյութն օգնում է վաղաժամ ճաղատության դեմ՝ C, B1, B2 վիտամինների և ֆոլաթթվի առկայության պատճառով։Հյութն օգտագործվում է տարբեր միջատների խայթոցների և այտուցների դեպքում։ Այն արագ հանում է քորն ու կարմրությունը, թեթևացնում է ցավը։
5․Մաղադանոսից ստացված հյութը ամրացնում է իմունային համակարգը և վերականգնում ուժերը վիրահատությունից հետո։Հյութի որոշակի չափաբաժին, ըստ մշակված սխեմայի, ի վիճակի է երիկամներում, միզուղիներում կամ լեղապարկում լուծարել քարերը կամ ավազը։