Uncategorized @hy

ՄԱՂԱԴԱՆՈՍԻ ՀՅՈՒԹ

Միջերկրական ծովի բերրի հողերը ժամանակին հրաշալի նվեր են մատուցել Երկրի բոլոր բնակիչներին։ Հենց այստեղ՝ արևելյան շրջաններում, մաղադանոսն առատորեն աճեց, սակայն, վայրի բնության մեջ։ Սակայն մարդիկ գնահատեցին բույսը որպես հիանալի համեմունք և սկսեցին օգտագործել այն տարբեր ուտեստների համը բարելավելու համար։ Հետո դեղագործները սովորեցին նաև մաղադանոսից թուրմեր և բուժիչ թեյեր պատրաստել։

ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ

1․Եթերային յուղեր. Դրանց հիմնական բաղադրիչներն են ապիոլը և միրիստիցինը, և դրանք դասակարգվում են որպես արդյունավետ ախտահանիչներ, խորխաբեր և միզամուղ միջոցներ:

2․Ֆիտոնսիդներ. Գիտնականները հայտնաբերել են այս եզակի նյութերը բույսերում, ուսումնասիրել դրանք և զարմացել, թե որքան հզոր են դրանք մանրէները, նույնիսկ պաթոգենները ոչնչացնելու ունակությունը:

3․Կալիում. Սա հիմնական ներբջջային տարրն է։ Մարդու օրգանիզմի համար այն կարևոր է, քանի որ նպաստում է հեղուկի արտազատմանը, օգնում է առաջացնել մկանային կծկումներ, ինչպես նաև անմիջական մասնակից է այն գործընթացներին, որոնք ապահովում են նյարդային ազդակների փոխանցումը։ Այն օգնում է գլյուկոզան վերածել գլիկոգենի, կարգավորում է սրտի ռիթմերը, շտկում է արյան և հյուսվածքային հեղուկի ալկալային հավասարակշռությունը։

4․Կալցիում. Այս հանքային նյութը նորմալացնում է մարսողական տրակտի pH միջավայրը, քանի որ այն ուժեղացնում է ստամոքսում և ենթաստամոքսային գեղձում տեղակայված ֆերմենտների ակտիվությունը:

5․Երկաթ. Այն բազմաթիվ ֆերմենտների մի մասն է, որոնք գործում են որպես կատալիզատորներ օքսիդացման և վերականգնողական գործընթացների համար, այն հեմոգլոբինի և միոգլոբինի հիմնական մասն է:

6․Ֆոսֆոր. Առանց այս տարրի մարդու օրգանիզմում էներգետիկ նյութափոխանակությունն անհնար է, ինչպես նաև նյութափոխանակության ռեակցիաների մեծ մասը:

7․Ֆոլաթթու. Այն մասնակցում է կարմիր արյան բջիջների ձևավորմանը, նուկլեինաթթուների արտադրությանը: Այն համարվում է ուղեղի սնունդ, և դրա առկայությունը օրգանիզմում հատկապես անհրաժեշտ է անհանգստության կամ դեպրեսիայի ժամանակաշրջաններում։

8․Քլորոֆիլ. Բուսական այս պիգմենտը իզուր չի կոչվում բնական ախտահանիչ, քանի որ այն ի վիճակի է նվազեցնել մարմնից բխող տհաճ հոտը, նվազեցնել օքսիդացման քաղցկեղածին ազդեցությունը։

9․Վիտամին C. Գիտնականներն ապացուցել են, որ այս վիտամինն ամենահզոր հակաօքսիդանտն է: Ասկորբինաթթուն ունակ է կապելու ազատ ռադիկալներին և դադարեցնում է հյուսվածքների վրա կործանարար ազդեցությունը:

ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

1․Այն շոշափելի օգուտներ է բերում մարսողական համակարգին՝ նպաստելով մարսողական տարրերի ակտիվ գործունեությանը և բարելավելով աղիների շարժունակությունը: Ուստի ախորժակի և մարսողության խանգարման, ցածր թթվայնությամբ գաստրիտների բացակայության դեպքում բժիշկները խորհուրդ են տալիս օգտագործել մաղադանոսի հյութ։

2․Նման հյութի միզամուղ ազդեցությունը հատկապես կարևոր է նրանց համար, ովքեր ունեն մեզի մեջ մշտական ​​այտուցներ կամ սպիտակուցներ, ինչպես նաև միզուղիների շեղումներ: Մաղադանոսից ըմպելիքը հեռացնում է ավելորդ հեղուկը՝ միաժամանակ հեռացնելով բորբոքումն ու սպանելով պաթոգեններին:

3․Շաքարային դիաբետով հիվանդների համար մաղադանոսի հյութն օգտակար է, քանի որ այն ունի շաքարն իջեցնող ազդեցություն։Հյութն օգնում է նաև նրանց, ովքեր տառապում են վատ տեսողությամբ կամ ստիպված են երկար ժամանակ լարել աչքերը։

4․Մաղադանոսի հյութն օգնում է վաղաժամ ճաղատության դեմ՝ C, B1, B2 վիտամինների և ֆոլաթթվի առկայության պատճառով։Հյութն օգտագործվում է տարբեր միջատների խայթոցների և այտուցների դեպքում։ Այն արագ հանում է քորն ու կարմրությունը, թեթևացնում է ցավը։

5․Մաղադանոսից ստացված հյութը ամրացնում է իմունային համակարգը և վերականգնում ուժերը վիրահատությունից հետո։Հյութի որոշակի չափաբաժին, ըստ մշակված սխեմայի, ի վիճակի է երիկամներում, միզուղիներում կամ լեղապարկում լուծարել քարերը կամ ավազը։

Leave a Reply