Պատմության մեջ հիշատակված ամենահին պտղատու ծառերից մեկը, անկասկած, թզենին է։ Երկրի վրա առաջին մարդկանց հագուստը հենց թզենու տերևներն էին։ Բացի այդ, ոմանք առաջ են քաշել այն վարկածը, որ հենց թզենին է եղել գիտելիքի ծառը։
ՔԻՄԻԱԿԱՆ ԿԱԶՄԸ
Կալորիաներ – 54 կկալ:
Սպիտակուցներ – 0,7 գ:
Ճարպեր – 0,2 գ:
Ածխաջրեր – 12 գ:
Մանրաթել – 2,5 գ:
Արտադրանքի քիմիական կազմը ներառում է հետքի տարրեր՝ պղինձ, երկաթ, կալցիում, կալիում, մագնեզիում, ինչպես նաև A, B վիտամիններ:
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
1․Ազատում է փորկապությունը։ Թուզը շատ օգտակար է մարսողական համակարգի համար, քանի որ օգնում է պայքարել փորկապության դեմ։ Այն պարունակում է նյութեր, որոնք մասնակցում են մարսողության գործընթացներին։ Լուծվող մանրաթելը մեծ օգնություն է օրգանիզմին, քանի որ այն օգնում է խոնավացնել կոշտացած կղանքը, ինչը կանխում է փորկապությունը, ինչպես նաև կարող է թեթևացնել այս հիվանդությունը, եթե այն առկա է:
2․Նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը։ Թուզը պարունակում է նյութեր, որոնք օգնում են նվազեցնել խոլեստերինն օրգանիզմում։ Պեկտինը լուծվող մանրաթել է, որը կապում է խոլեստերինը և օգնում է այն դուրս բերել օրգանիզմից՝ կղանքի հետ մեկտեղ: Այն նաև պարունակում է ֆիտոստերոլներ՝ միացություններ, որոնք բնական այլընտրանք են դեղամիջոցներին, որոնք օգնում են նվազեցնել խոլեստերինը և տրիգլիցերիդները:
3․Օգտակար է շաքարախտի համար. Այս մթերքի գլիկեմիկ ինդեքսը բավականին ցածր է, ուստի թույլատրվում է այն օգտագործել շաքարախտի դեպքում (եթե ոչ շատ ուտելու դեպքում), թեև պտուղները պարունակում են բավականին շատ շաքար։ Թուզը բացասաբար չի ազդում արյան շաքարի մակարդակի վրա և չի նպաստում դրա բարձրացմանը։ Թզի մեջ պարունակվող կալիումը կատարում է օժանդակ դեր, քանի որ մասնակցում է գլյուկոզայի կլանման գործընթացին։
4․Բուժում է անգինա. Թուզը հանգստացնում է գրգռվածությունը, բորբոքումն ու կոկորդի ցավը, ինչպես նաև բուժում :
Այն պրոֆիլակտիկ միջոց է հաստ աղիքի քաղցկեղի դեմ։ Հաստ աղիքի քաղցկեղի զարգացման կանխարգելման հիմնական գործոններից մեկը սննդի թափոնների կանոնավոր դուրսբերումն է օրգանիզմից:
5․Աջակցում է ոսկորների առողջությանը: Թուզը պարունակում է ոսկորների առողջության համար շատ անհրաժեշտ սննդանյութեր։ Թեև կալցիումը համարվում է ուժեղ և առողջ ոսկորների համար անհրաժեշտ հիմնական հանքանյութը, կարևոր է հիշել, որ այն միակ տարրը չէ, որն օգնում է ոսկորների աճին:
6․Օգնում է նիհարել։ Ինսուլինը և գրելինը երկու կարևոր հորմոններ են, որոնք կարող են բացասաբար ազդել քաշի կորստի վրա, քանի որ երկուսն էլ խթանում են քաղցը: Արդյունավետ նիհարելու համար պետք է վերացվեն մի շարք գործոններ, որոնք անսարքություններ են հրահրում։ Թուզը պարունակում է նյութեր, որոնք օգնում են ձեզ երկար ժամանակ կշտացած զգալ։
7․Աջակցում է լյարդի առողջությանը: Թուզը նպաստում է լյարդի աշխատանքին, քանի որ մրգերում պարունակվող նյութերը մասնակցում են դետոքսիկացման գործընթացներին և օգնում նորմալացնել լյարդի ֆերմենտները:
8․Օգնում է պահպանել տեսողությունը։ Ամենակարևոր սնուցիչներից մեկը, որն աջակցում է աչքի առողջությանը և հետևաբար տեսողությանը, վիտամին A-ն է, ինչպես նաև կարոտինոիդներն ու հակաօքսիդանտները:
9․Աջակցում է վերարտադրողական առողջությանը: Հետաքրքիր փաստ է այն, որ ժամանակին Հունաստանում թուզը օգտագործվել է որպես բնական աֆրոդիզիակ: Այն համարվում էր սուրբ պտուղ և շատ հաճախ կապված էր սիրո և պտղաբերության հետ: